Lesgeven in Creatief Denken

Creativiteit, het vermogen om iets nieuws te bedenken of bestaande dingen op en nieuwe manier toe te passen, is een belangrijke 21e eeuwse vaardigheid. En daarnaast een belangrijke manier om kinderen gemotiveerd te houden. Maar wat is creativiteit en hoe geef je er les in?

 

Resultaat van deze training

  • Meer ruimte voor het creatief denken van kinderen in de gewone lessen
  • Vernieuwde energie om les te geven vanuit eigen creativiteit en interne motivatie
  • Een leuke, energieke training die cohesie en teamsfeer vergroot

 

Deze training is voor:

  • Leerkrachten die creativiteit willen uitdragen door voor te doen
  • Schoolleiding die meer kennis willen over creativiteit en praktische tools om dit meer te implementeren in de school
  • Schoolteams die een leuke, luchtige training zoeken die op maandagochtend nog steeds impact heeft in de klas


Waarom?

Omdat creatief denken aan de basis staat van de leergierigheid van kinderen en daarmee onderwijs. En omdat het vitaal is voor onze samenleving dat we dit kinderen niet afleren.

Hoe?

Aan de hand van praktijkvoorbeelden en door samen muziek te maken en te creëren gaan we zoek naar de creativiteit binnen in ons, zodat we kunnen gaan lesgeven in creatief denken.

Wat?

Een cursus met een hele grote praktische component bestaande uit muzikale werkvormen. Daarnaast een stuk theoretisch kader om het belang van creativiteit te onderbouwen. En als laatste een zoektocht naar binnen om onze creativiteit te hervinden.

 

“Om een creatief leven te leven moeten we de angst om verkeerd te zijn laten gaan.” – Joseph Chilton Pearce

 

Programma

21e eeuwse vaardigheden

Tussen alle hippe termen die in het kader van 21e eeuwse vaardigheden veel genoemd worden komt creativiteit ook regelmatig langs. Maar creativiteit in onderwijs is veel meer dan alleen een mode-term. Creatief denken gaat hand in hand met nieuwsgierigheid en zou een belangrijk onderdeel moeten zijn in elke vorm van onderwijs.

Creatief denken hoef je niet aan te leren

Er is geen enkele noodzaak om creatief denken aan te leren. Zeker bij jonge kinderen is het enige wat je hoeft te doen: het niet ontleren. Van nature zijn jonge kinderen voortdurend op ontdekkingstocht naar manieren om de wereld te begrijpen en ze doen dit op een heel creatieve en eigen manier. Het enige wat je als docent hoeft te doen is deze creativiteit aan te moedigen en soms wat hints in een andere richting te geven.

Veilige leeromgeving

Om met creatief denken in het onderwijs aan de slag te gaan is er een veilige leeromgeving nodig. Angst om iets verkeerd te doen of angst om fouten te maken werkt creativiteit tegen. Daarom moet de zoektocht aangemoedigd worden. Bij creatief denken is de weg veel relevanter dan het doel.

Kwetsbare docent

Het kan leerlingen enorm helpen om te zien dat iedereen aan het ontdekken is. En dat iets niet weten alleen maar motivatie is om het te gaan ontdekken. Het kan hier van grote waarde zijn om te zien dat ook de leerkracht niet alles weet en ook regelmatig nieuwe dingen ontdekt. Leer open te zijn over je zoektocht zodat je leerlingen de liefde voor deze zoektocht van je af kunnen kijken.

Ontzorgen, ontdekken, onthouden

In een veilige omgeving waar voorbeeldfiguren ook op zoek zijn en aan het leren zijn is het klimaat perfect om te leren en te ontdekken. Daarnaast weten we dat iets dat iemand zelf uitvindt veel beter blijft hangen dan aangeleerde stof. Een mooie route naar leren vanuit interne motivatie is ontzorgen, ontdekken, onthouden.

Resultaten

Na deze training ga jij als leerkracht enthousiast naar huis, gemotiveerd om het kind in jezelf weer de ruimte te geven om op zoek te gaan. Hierdoor kun je een voorbeeld zijn voor je leerlingen om hun kinderlijke creativiteit en leergierigheid vast te houden en zo lesgeven in creatief denken.

 

Speciaal ontwikkeld voor docenten

Iedere docent is uniek en wij geloven in maatwerk. Wij werken vanuit ervaring en vanuit een onderlegde achtergrond, daarom is elke training aangepast op de behoefte van de docenten en de school. Vraag je je af wat wij voor uw school kunnen betekenen vraag dan hier een offerte aan en wij nemen snel contact met jullie op, beloofd!